Utama > Uncategorized > Derita ‘Mandi Debu’ Setiap Hari, Lagi Aduan Kepada PAR Benut

Derita ‘Mandi Debu’ Setiap Hari, Lagi Aduan Kepada PAR Benut


image

PONTIAN – Pengguna di laluan Jalan Kampung Pt. Makuaseng menghala ke jalan utama Batu Pahat – Pontian terpaksa  ‘bermandi’ debu setiap hari terutama ketika cuaca panas kerana ditampal tanah merah kanan-kiri pada jalan terbabit.

Menurut seorang penduduk, Asmadi Bachok, para penduduk yang melalui jalan tersebut terpaksa berhadapan suasana yang tidak selesa yang mana ia boleh membawa kesan penyakit.

”Simpati terutamanya penunggang motosikal kerana terpaksa berdepan masalah habuk berbanding dengan mereka yang berkereta.

”Ketika cuaca panas debu berterbangan semakin ketara. Jika tidak diatasi debu pasir ini boleh mendedahkan pengguna kepada penyakit asma dan batuk. Bahkan kesian tengok anak sekolah, sampai merah baju dek habuk,” katanya lagi.

Asmadi berkata, pihak terbabit sepatutnya menurap jalan itu sekurang-kurangnya tanah kasar berbanding tanah merah seperti sekarang.

”Kalau nak lebarkan jalan sekalipun, turap aje semuanya. Perkara ini semakin membuatkan penduduk berasa kurang selesa,” katanya lagi.

Asmadi berkata demikian ketika ditemui pada program XPDC Kebajikan di Unit Peti Undi (UPU) Parit Abdul Rahman, dekat sini, baru-baru ini.

Pada program yang sama, peserta program berkesempatan menyampaikan sumbangan berbentuk keperluan harian kepada seorang pesakit iaitu Andik Karim Andik Mori di kampung Parit Wak Jabir.

Sehubungan itu, aduan telah dipanjangkan kepada PAR Benut sebagai tindakan lanjut.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: