Utama > Uncategorized > Usaha PAR Simpang Renggam Berhasil

Usaha PAR Simpang Renggam Berhasil


image

SIMPANG RENGGAM – Barangkali Suhaizan Kaiat, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Simpang Renggam antara individu yang paling gembira apabila diberitahu bahawa dua ladang ayam ditutup serta merta kerana gagal menepati syarat yang dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Johor terutama dalam penyelenggaraannya.

Penutupan itu dibuat dipercayai mendatangkan masalah kepada penduduk berhampiran kerana terpaksa berhadapan dengan kehadiran ribuan ekor lalat setiap hari.

Bagaimanapun, akhbar sebelum ini melaporkan dua ladang ayam tersebut terpaksa ditutup telah memberi sinar baru kepada penduduk terhadap permasalahan yang membelenggu mereka selama ini.

Isu lalat meletus ekoran pendedahan yang dibuat Suhaizan bersama kira-kira 500 penduduk di Machap telah menandatangani satu memorandum bagi menangani masalah lalat yang membelenggu mereka sejak 10 tahun lalu telah diserahkan kepada Menteri Besar Johor baru-baru ini.

Penduduk mendakwa, masalah ini telah lama disuarakan kepada pihak berkaitan, namun isu ini terus berpanjangan.

Antara kampung yang dikatakan terlibat adalah seperti Kg Sri Jaya; Kg Perak; Kg Bukit Batu; Kg Sima; Kg Ulu Benut; Kg Empangan; Kg Paya Parlembang; Kg GSA; Kg Parit Jepun; Kg Bukit Keremoiyang; Kg Baru; Kg Mat Amin; Kg Hj Noh dan Kg Batu 6.

Sehubungan itu, penduduk berharap isu ini dapat diselesaikan segera kerana ia melibatkan kesihatan dan untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar berlaku.

Dalam pada itu, Suhaizan dilihat begitu komited membantu penduduk menyuarakan isu ini sehingga ke Parlimen nyata membuahkan hasil apabila pihak berkuasa tampil bertindak.

Disamping itu, jaminan Kerajaan Johor dengan menyasarkan negeri itu bebas daripada masalah lalat menjelang penghujung tahun hadapan berjaya menarik nafas lega kepada para penduduk.

Pada 18 Mac lalu, Ibn bacoks melaporkan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bersidang di Kota Iskandar, di beritahu bahawa empat strategi utama dirangka untuk tujuan itu termasuklah meningkatkan keberkesanan pengurusan najis di ladang unggas.

Disamping itu, penguatkuasaan Enakmen Kawalan dan Pertenakan Unggas, selain mengadakan program transformasi sistem perladangan kepada sistem reban tertutup adalah antara usaha ke arah itu.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: