Utama > Uncategorized > Khidmat Guaman Untuk Rakyat Pengerang

Khidmat Guaman Untuk Rakyat Pengerang


PENGERANG – PKR Johor telah menyediakan khidmat guaman kepada para penduduk di daerah ini yang terlibat dengan pengambilalihan tanah bagi memberi laluan kepada projek RAPID.

Ketua Biro Guamannya, Jimmy Puah berkata, PKR sudah mengarahkan pihaknya membantu penduduk Pengerang melalui proses guaman dengan dibantu oleh Naib Pengerusinya, Hassan Karim yang juga seorang peguam.

”ini termasuk mengfailkan saman atas sebab 4 tanah perkuburan dan beberapa kuil dalam proses pemohonan sebagai warisan, membantu 15 pemilik tanah mengfailkan semakan kehakiman dan injunksi interim, dan membantu 126 nelayan kerana kehidupan mereka terpengaruh oleh penambakan laut.

”Penduduk yang menghadiri perbicaraan oleh Pejabat Tanah mesti membalas dalam masa 6 minggu samada mereka terima pampasan atau tidak.

”Penduduk yang tidak puas hati mesti isi Borang N dan menyenaraikan sebab mereka. Borang N itu harus diserah balik kepada Pejabat Tanah dengan secepat mungkin.

”Terdapat semakin ramai nelayan minta pertolongan kerana kehidupan mereka telah diancam. Sesiapa penduduk Pengerang boleh menghubungi beliau untuk dapat bantuan,” katanya menerusi akhbar Sinchew Daily yang dipetik melalui laman Facebook Keadilan Johor.

Jimmy dilaporkan berkata demikian selepas menghadiri program Jelajah Seluruh Johor anjuran PKR dekat sini, semalam.

Terdahulu, selain bertujuan memerhatikan keperluan rakyat, PKR juga menggalak-galakkan orang ramai supaya menghadiri “Himpunan Hijau Pengerang” yang dijadualkan pada 30 September nanti.

Hal ini dilakukan supaya mereka menyatakan kebersamaan membantah tindakan kerajaan mengambil alih tanah di sana.

Jelajah itu diketuai oleh Pengerusi PKR Johor Datuk Dr Chua Jui Meng termasuk Timbalan Setiausaha Agong PKR Steven Choong, Ahli Jawatankuasa Pusat Dato Tan Kee Kwong, Ketua Biro Guaman PKR Johor, Jimmy Puah, Pengarah Biro Kerajaan Tempatan Negeri, Tan Yen Ming dan Penyelaras NGO Pengerang, En Teo.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s