Utama > Uncategorized > Bandar Diraja : Momentum sokongan PR bertambah?

Bandar Diraja : Momentum sokongan PR bertambah?


Bandar Diraja : Momentum sokongan PR bertambah?

MUAR – Pemilihan bandar Maharani sebagai Bandar DiRaja Johor oleh Sultannya merupakan suatu yang unik, seni yang tersirat, kata Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Pulai Sebatang.

Dalam pada itu, sokongan kepada Pakatan Rakyat (PR) diharap boleh bertambah ekoran pemikiran rakyat di situ dikatakan ‘bijak’ membuat pilihan memandangkan dalam pilihan raya yang lalu, PAS dinobatkan sebagai penyandang bagi kerusi Maharani.

”Syabas dan Tahniah ! Bandar Maharani rasmi di istihar Bandar Di Raja . Pemilihan yang sangat tepat , sesuatu yang unik dan seni yang tersirat pasti di miliki olih Baginda Sultan Johor yang menyebabkan Baginda memilih Bandar Maharani yang terletak di Daerah Muar .

”Tahniah kepada rakyat di sekitar yang bijak memilih PAS dan DAP mewakili mereka . Semoga pemikiran rakyat yang bijak menyokong PR di Daerah Muar dan Bakri akan bertambah semarak BANDAR DI RAJA MAHARANI . DAULAT TUANKU ! . TAHNIAH ,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Ibn bacoks sebelum ini pernah melaporkan, pada Pilihan raya Umum 2008 lalu, PAS Johor telah mencatatkan satu lagi kejutan apabila Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Maharani berada didalam genggaman parti Islam itu.

Kemenangan Dr Mohammad Taslim jelas telah menguburkan keangkuhan UMNO BN setelah habis-habisan mempertahankan kononnya kubu kuat mereka.

Namun takdir Allah SWT menentukan bahawa Parlimen Muar telah terlepas ditangan pembangkang, sekaligus menepis dakwaan songsang bahawa pembangkang tidak mungkin boleh bersuara di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor Darul Takzim ini.

Muar atau sinonim dengan Maharani, sebuah pekan tua. Walaupun setengah orang menggelar bandar Muar sebagai bandar “pencen’ (bandar untuk menikmati persaraan), ia sebenarnya sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan.

Hal ini diakui sendiri oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sewaktu mengisytiharkan Bandar Maharani di sini sebagai Bandar Diraja Johor.

Sultan Johor membuat pengisytiharan tersebut pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Masjid Jamek Sultan Ibrahim baru-baru ini.

Bagi rakyat jelata pula, pengisytiharan itu merupakan penghormatan buat mereka dan disifatkan sebagai mercu tanda bandar Muar.

Justeru, disebalik kebanggaan rakyat Muar menerima gelaran baru itu, sudah pastinya UMNO BN berasa tersentak kerana PAS sebagai saingan terdekat mereka terlebih dahulu mencipta mercu tanda yang selama ini tidak termimpi bahawa Maharani boleh terlepas dari tangan.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: