Utama > Uncategorized > Nelayan dakwa bantuan diseleweng

Nelayan dakwa bantuan diseleweng


image

MERSING – Beberapa orang Nelayan yang menerima bantuan baikpulih rumah fasa kedua di bawah Program Tabung Khas Perumahan Nelayan seliaan Majlis Pembangunan Partanian Parlimen Mersing (MP3) mendakwa peruntukan yang diterima telah diseleweng oleh pihak tidak bertanggung jawab.

Menurut Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Endau, Ustaz Azam Abd Razak, dibawah program bantuan ini, para nelayan menerima bantuan baikpulih rumah mereka dengan peruntukan sebanyak RM10,000 seorang, tetapi malangnya hanya memperolehi kira-kira RM4000 melalui barangan dan upah tukang.

Selain itu, kata Azam lagi, setiap resit barangan yang dihantar oleh pembekal barang-barang tidak tercatat sebut harga hingga nilai barangan tidak diketahui oleh mereka.

”Disamping itu ada diantara mereka di minta mencari tukang sendiri dan di minta membayar upah tukang itu terlebih dahulu tanpa jaminan bertulis daripada pihak berkaitan.

”Yang lebih menimbulkan perasaan tidak puas hati mereka tentang nilai sebenar bantuan yang mereka terima daripada jumlah RM10,000 yang diperuntukkan oleh pihak kerajaan,” katanya lagi.

Azam yang juga Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Johor memberitahu pihaknya telah menerima tiga aduan berhubung dengan insiden tersebut.

”Kesemua yang terbabit kami cadangkan kepada mereka agar membuat laporan polis dan aduan kepada pihak Pejabat Perdagangan dan Pengguna.

”Kami percaya lebih ramai lagi rakan-rakan mereka yang terbabit akan tampil mengadu kepada PAR tentang permasalahan mereka ini,” katanya dalam satu kenyataan yang di hantar kepada ibn bacoks.

Beliau berkata demikian ketika berkesempatan meruangkan masa untuk meninjau sendiri permasalahan rumah nelayan terbabit dekat sini, semalam.

Sehubungan itu, satu laporan polis dibuat di Balai Polis Daerah Mersing dan membuat aduan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Cawangan Mersing.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: