Utama > Uncategorized > Orang Asal bangkit tuntut hak

Orang Asal bangkit tuntut hak


image

JOHOR BAHRU – Orang Asal dari Kampung  Simpang Arang, dekat sini, bangkit memperjuangkan hak mereka bersama Pakatan Rakyat (PR) dalam Himpunan Tanah Rakyat kali ke 2.

Difahamkan, tindakan mereka itu dikatakan menuntut tanah yang didakwa hak milik turun temurun itu agar diketahui statusnya dipercayai semakin diancam dengan pembangunan Wilayah Iskandar, kata Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Pulai Sebatang.

“Nasib penduduk asal Kg. Simpang Arang, Gelang Patah, hingga kini tanah yang di diami turun temurun tidak di ketahui statusnya, malahan pembangunan di Wilayah Iskandar sedang menghimpit mereka.

“Pelbagai usaha dilakukan namun tiada dipeduli. Kini telah bangkit memperjuangkan nasib masyarakat mereka bersama Pakatan Rakyat Johor,” katanya lagi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Ibn bacoks semalam iaitu Pakatan Pembangkang, khasnya PAS negeri menyatakan hasrat akan menganjurkan Himpunan Tanah kali ketiga di Pusat Pentadbiran negeri Nusajaya sekiranya diberi mandat oleh rakyat memerintah negeri ini.

Mazlan Aliman, Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor dilaporkan  berkata Himpunan Tanah kali pertama diadakan di Plaza Angsana tahun lepas merupakan susulan kepada himpunan tanah yang dianjurkan di Skudai semalam.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: