Utama > Uncategorized > Kerajaan digesa teliti semula “standard procedure”

Kerajaan digesa teliti semula “standard procedure”


PONTIAN – Kerajaan digesa meneliti semula “standard procedure” terhadap kes-kes keselamatan yang melibatkan rakyat negara ini terhadap negara jiran khusus Indonesia yang dikatakan tidak seragam dalam menangani isu tersebut.

Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Pulai Sebatang berkata, ia berkaitan hak pembelaan serta mampu mempercepatkan proses perundangan.

Beliau berkata demikian ketika mengulas aduan Mahathir bin Nordin, 37 tahun dari Kampung Pulai Sebatang, Pontian telah kecurian botnya di Pengkalan Nelayan Sungai Air Baloi, dekat sini hampir sebulan lalu.

“Botnya dipercayai telah di larikan ke Indonesia. Laporan Polis telah dibuat dan kini di bawah urusan Polis Merin yang berpengkalan di Kukup yang agak jauh dan sukar bagi beliau berurusan.

“Walaupun belum dapat disahkan sama ada benar atau tidak bot tersebut dicuri dan dilarikan ke Indonesia, mangsa tidak mendapat maklum balas semasa dari pihak berkuasa meyebabkan pelbagai spekulasi diterima dari sumber lain.

“Merujuk beberapa kes melibatkan penahanan nelayan yang di dakwa menceroboh perairan Indonesia, sejauh mana kesahihan dakwaan tersebut ?

“Sudahkah pihak berkuasa Malaysia menyiasat ke tempat kejadian dan minta pihak berkuasa Indonesia buktikan?Semua ini terus menjadi tanda tanya,” jelasnya lagi dalam satu kenyataan.

Beliau menambah lagi, antara yang paling malang adalah keluarga mangsa bila mana terpaksa berulang alik ke Indonesia untuk mendapatkan perkembangan berkaitan.

“Akhirnya akan menghilangkan kepercayaan dan kebergantungan rakyat terhadap kerajaan dan pihak berkuasa.

“Di mata negara jiran pula akan menganggap sistem pentadbiran negara kita lemah, sedangkan mungkin kelemahan perlaksanaan atau mungkin kedua-duanya sekali,” katanya lagi.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: