Utama > Uncategorized > Doa perlu diiringi dengan pengorbanan – Dr Mahmud Syiam

Doa perlu diiringi dengan pengorbanan – Dr Mahmud Syiam


image

PONTIAN – Para pendokong Parti Islam Malaysia (PAS) disarankan agar menterjemahkan erti pengorbanan dan iltizam dalam menggerakkan dakwah disamping berdoa, kata Dr Muhammad Mahmood Syiam, bekas Imam Masjid Al Aqsa, Palestin.

“Berdoa tak cukup, kena beramal. Kita hendaklah teruskan kerja dakwah dengan menyediakan masyarakat dengan abdikan diri kepada Allah. Ini peranan yang (perlu) berterusan tak terhenti dan tak kenal penat lelah.

“Tak cukup berdoa tapi pengorbanan. Iltizam, komitmen, mujahadah yang tinggi sesuai dengan doa dan usaha memenangkan Islam. ini perlu dilaksanakan sebagai pendokong PAS,” katanya dalam satu kenyataan yang diterjemah oleh Ustaz Abdullah Hussin, Ketua Dewan Ulamak PAS Johor.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Tazkirah Ramadannya di Markas PAS Cawangan Parit Markom, dekat sini, baru-baru ini.

Menurutnya lagi, rakyat Palestin turut menyambut kehadiran Ramadan sepertimana di negara ini bagaimanapun suasananya amat sederhana.

“Saudara se Islam di Palestin sambut Ramadan dengan keadan tak selesa seperti kamu. (mereka) Sambut dalam suasana terancam dan kekurangan. Tapi ada juga makanan yang sekadarnya tapi tak mewah.

“Mereka beriltizam dengan Firman Allah swt yang mafhumnya : Wahai orang beriman bertaqwa kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa dan janganlah kamu mati selain dalam keadaan Islam,” katanya lagi.

Justeru itu, beliau turut menyarankan agar melipatgandakan kesabaran apabila berdepan dengan musuh-musuh Allah.

Advertisements
Kategori:Uncategorized Tag:
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: